top of page

CREATIVE MENTORING
για καλλιτέχνες και
επαγγελματίες του πολιτισμού

Καταληκτική ημερομηνία
Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024

Πως λειτουργεί

_ROUND 4 open call.jpg

Ιανουάριος 2024

Ένα πρόγραμμα του μoment Creative το οποίο παρέχει συμβάλλει στη δημιουργία ενός εξατομικευμένου χάρτη με πρακτικά εργαλεία, που μπορεί κάθε καλλιτέχνης και δημιουργός να χρησιμοποιήσει προκειμένου να συνδέσει τη δημιουργικότητα, την καλλιτεχνική πρακτική και τα επόμενα του βήματα στο χώρο της τέχνης. 

 

Η προσέγγιση είναι πάντα εξατομικευμένη, εμπιστευτική και με πρακτική κατεύθυνση

 

Σε ποιά άτομα απευθύνεται

Απευθύνεται σε καλλιτέχνες, σκηνοθέτες, μουσειολόγους, επαγγελματίες του πολιτισμού, φοιτητές, εκπροσώπους καλλιτεχνικών οργανισμών αλλά και άτυπων καλλιτεχνικών ομάδων, είτε έχουν χρόνια εμπειρίας, είτε τώρα κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο χώρο της τέχνης.

Βρίσκεσαι μπροστά σε μια νέα καλλιτεχνική πρόκληση ή πρέπει να πάρεις αποφάσεις σχετικά με τα επόμενα σου βήματα στον χώρο της τέχνης;

Έχεις, ή σκέφτεσαι να δημιουργήσεις τη δική σου ομάδα χορού, έναν καινούργιο θίασο ή ένα φεστιβάλ;

Εάν ναι, μπορούμε να ορίσουμε μια 20λεπτη δωρεάν συνάντηση με αφορμή την έναρξη του επόμενου κύκλου του μoment Creative.

Τι περιλαμβάνει


1:1 διαδικτυακές ή/και δια ζώσης συναντήσεις όπου κάθε συμμετέχοντας θα μπορεί να:

1. Συζητήσει θέματα που αφορούν τη μέχρι τώρα επαγγελματική/ καλλιτεχνική πορεία, να πειραματιστεί και να προχωρήσει στην υλοποίηση των projects της/του.
2. Λάβει χρήσιμες πληροφορίες και να συζητήσει μια καινούργια ιδέα, τόσο σε επίπεδο παραγωγής όσο και σε καλλιτεχνικό επίπεδο.
3. Ορίσει ή να επαναπροσδιορίσει στόχους προς υλοποίηση.
4. Λάβει ένα εξατομικευμένο πακέτο με προτάσεις, πρακτικές συμβουλές, και εργαλεία.
5. Ενημερωθεί και εν συνεχεία να χρησιμοποιήσει εργαλεία αναζήτησης και έρευνας για χρηματοδοτικά προγράμματα, ευκαιρίες εκπαίδευσης/εξειδίκευσης, επικοινωνιακές πρακτικές, δικτύωση, διεθνείς συνεργασίες, περιοδείες κ.α.
6. Να γνωρίσει άλλους επαγγελματίες από το χώρο της τέχνης, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, την Κύπρο αλλά και αλλού.

Peer co-working sessions

Τις περισσότερες φορές ως ελεύθεροι επαγγελματίες δουλεύουμε κατά κύριο λόγο μόνοι / μόνες μας. Μια κοινή εργάσιμη μέρα θα δουλέψουμε μαζί, με σκοπό την ανταλλαγή, την αλληλοβοήθεια, αλλά και την παρουσίαση της δουλειάς μας με την υπόλοιπη ομάδα του μoment Creative!

Σε κάθε συνάντηση, θα δοθεί χρόνος σε κάθε mentee να παρουσιάσει τα projects με τα οποία ασχολείται, και να θέσει ερωτήματα / θέματα προς συζήτηση. Ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των ομάδων, κάθε συνάντηση μπορεί να γίνει διαδικτυακά, υβριδικά ή δια ζώσης.

scholarship ROUND 4 open call.jpg
Αναγνωρίζουμε ότι η πρόσβαση στο mentoring δεν είναι δεδομένη καθώς η κάλυψη του κόστους συμμετοχής μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά. Για τον λόγο αυτό προσφέρουμε υποτροφία σε δυο καλλιτέχνες οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στο σύνολο των εξατομικευμένων και των ομαδικών συναντήσεων χωρίς χρέωση. Καλλιτέχνες και επαγγελματίες του πολιτισμού που δραστηριοποιούνται εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων, φοιτητές και πρόσφατοι απόφοιτοι καλλιτεχνικών σχολών ενθαρρύνονται να αιτηθούν.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να επικοινωνήσουν με την Κωνσταντίνα Γεωργίου μέχρι τις 26 Ιανουαρίου στο: towardsmomentcreative@gmail.com γράφοντας στο θέμαΥποτροφία mentoring. 

Πρακτικές πληροφορίες

Οι δια ζώσης συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στο χώρο μας,  κοντά στο μετρό Κατεχάκη / Πανόρμου, στην Αθήνα: 

 

Έναρξη προγράμματος Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2024

Υπάρχει η δυνατότητα οι συναντήσεις να γίνονται διαδικτυακά, δια ζώσης στην Αθήνα, ή σε συνδυασμό, ανάλογα με το τί εξυπηρετεί κάθε συμμετέχοντα και ανάλογα με τον τόπο διαμονής.

​Κόστος συμμετοχής

Διάρκεια: 7 + 1* συναντήσεις στη διάρκεια 12 μηνών

Κόστος: 35ε ανά συνάντηση (το ποσό περιλαμβάνει το φπα)

Διάρκεια κάθε συνάντησης: 90’

Τα peer co-working sessions είναι hybrid και θα προγραμματιστούν σε συμφωνία με όλους τους συμμετέχοντες. Τα peer co-working days διοργανώνονται με ελέυθερη συνεισφορά από τους συμμετέχοντες. 

Q&A.

Πώς θα γίνει η επιλογή των mentees;

Το βασικό κριτήριο επιλογής είναι οι λόγοι που θεωρείτε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα σας βοηθήσει, καθώς και η διαθεσιμότητασας για να παρακολουθήσετε το πρόγραμμα και να αφιερώνετε κάποιο χρόνο ανάμεσα στις συναντήσεις για μερικές εξατμοικευμένες ασκήσεις και εργασίες που θα θέτουμε από κοινού. Παροτρύνουμε καλλιτέχνες, υπεύθυνες/ους παραγωγής και επαγγελματίες του πολιτισμού να κάνουν αίτηση, ανεξάρτητα από τα χρόνια εργασίας στο χώρο της τέχνης.

 

Πόσοι καλλιτέχνες μπορούν να συμμετάσχουν στο ROUND 4; 

Έως 10

 

Πώς θα εξασφαλιστεί η προσαρμογή του προγράμματος στις ανάγκες της κάθε ομάδας; 

Το περιεχόμενο και η δομή του προγράμματος θα αποτελέσουν την βάση της κάθε συνάντησης. Της έναρξης του προγράμματος θα προηγηθούν διαδικτυακές συναντήσεις 1:1 με κάθε ομάδα για να συζητήσουμε ανάγκες και προκλήσεις για κάθε θεματική ενότητα. Αντίστοιχα, θα προσαρμοστούν οι δημιουργικές ασκήσεις για να πετύχουμε τον εξατομικευμένο χαρακτήρα του προγράμματος. 

Ποιά είναι τα θέματα που μπορούμε να συζητήσουμε σε μια συνάντηση mentoring;

Το mentoring ακριβώς λόγω της εξατομικευμένης διαδικασίας που το διέπει, διαμορφώνεται με βάση τα θέματα που απασχολούν το κάθε άτομο την τρέχουσα περίοδο. Θέματα που μπορούμε να καλύψουμε μαζί, σε θεωρητικό, καλλιτεχνικό αλλά και πολύ πρακτικό επίπεδο μπορεί να είναι: αιτήσεις χρηματοδότησης / προσέγγιση συνεργατών / στοχοθέτηση & προτεραιοποίση επόμεων βημάτων / artist statements / portfolio review, advice and development / καταμερισμός χρόνου εργασίας ως freelancer / αξιολόγηση έργων / ανάπτυξη κοινού / στρατηγικός σχεδιασμός / studio visits / digital presence & social media / brainstorming / project planning / marketing / artistic identiy / touring. Ανάλογα με τη μορφή τέχνης, το project σας και την επαγγελματική σας στοχοθεσία, δίνονται πρακτικά εργαλεία αλλά και δημιουργικές ασκήσεις, με στόχο να δούμε μαζί βήμα - βήμα πως μπορείτε να προτεραιοποιήσετε και να υλοποιήσετε έναν συγκεκριμένο στόχο, ένα στρατηγικό πλάνο ή μια πολύ συγκεκριμένη καλλιτεχνική ιδέα. 

Τι καλύπτει το κόστος συμμετοχής; 

Το κόστος καλύπτει την αμοιβή της συντονίστριας του προγράμματος, για τον σχεδιασμό των 1:1 συναντήσεων, την επικοινωνία ανάμεσα στις συνανήσεις μας όπου αυτό είναι απαραίτητο, και την εξατομικευμένη δημιουργία ασκήσεων που θα βοηθήσουν κάθε mentee στους καλλιτεχνικούς και τους οργανωτικούς στόχους που θέτει.

 

Θέλω πολύ να συμμετάσχω, αλλά με προβληματίζει η κάλυψη του κόστους συμμετοχής, τι θα μπορούσα να κάνω; 

Σας προτείνουμε να έρθετε σε επικοινωνία μαζί μας, για να κάνουμε μια ιδιωτική συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα.

Η Κωνσταντίνα γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λάρνακα. Ολοκληρώνοντας σπουδές Σκηνοθεσίας στην Αθήνα, παρακολούθησε μεταπτυχιακό στην Πολιτιστική Διαχείριση και Πολιτική στο πανεπιστήμιο Goldsmiths, στο Λονδίνο. Από το 2007 συνεργάζεται με διεθνείς ομάδες χορού και θεάτρου και επιμέρους καλλιτέχνες, για την πραγματοποίηση των παραστάσεών τους, την περιοδεία και το στρατηγικό τους σχεδιασμό. Έχει αναλάβει την υλοποίηση παραστάσεων σε φεστιβάλ, θέατρα, στον δημόσιο χώρο αλλά και σε νοσοκομεία, φυλακές και σχολεία.

 

Το 2009 ίδρυσε την εταιρία Ανάμεσα στους Μέρμηγκες / Among the Ants, μέσω της οποίας συνδημιουργεί και συντονίζει projects με καλλιτέχνες και διαφορετικές τοπικές κοινότητες, παιδιά και ενήλικες, κυρίως στον δημόσιο χώρο, με απώτερο στόχο την ίση πρόσβαση στις τέχνες και την κοινωνία. Την τρέχουσα περίοδο αναπτύσει το [about siblings], ένα project που ερευνά τη σχέση ανάμεσα σε αδέλφια με και χωρίς αναπηρία.  Έχει εκπαιδευτεί σε προγράμματα στον συντονισμό προγραμμάτων κοινωνικής τέχνης  με και για την κοινότητα (OddArts, Manchester), είναι υπότροφος του Peer Learning Group του A New Direction (Λονδίνο) για την καλλιτεχνική συν-δημιουργία με παιδιά και νέους, καθώς και του Atelier for Arts and Production Managers Ελευσίνα - Βηρυτός 2021-22. Πρόσφατα ολοκλήρωσε εκπαίδευση για τον συντονισμό εκπαιδευτικών προγραμμάτων όπου μέσω θεατρικών τεχνικών και αυτοσχεδιασμών,  οι μαθητές μπορούν να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν για κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα. 

Από το 2018, μέσω του μoment Creative δουλεύει σαν artist mentor και διοργανώνει θεματικά artist meetings στην Αθήνα. Εμπνεύστηκε και δημιούργησε το μoment Creative επειδή πιστεύει στη δύναμη της εξατομικευμένης διαδικασίας που προσφέρει το mentoring καθώς δημιουργεί χρόνο και χώρο για να αναπτύξουμε τη δημιουργικότητα μας, την αισθητική και τα επόμενα βήματα μας, είτε επιμελούμαστε μιας ιδέας καλλιτεχνικά, είτε οργανωτικά ή και τα δύο.

  

WHAT PEOPLE SAY

Μαρία Ξ. - Παρίσι

Έχω επωφεληθεί σημαντικά από τη γνώση της Κωνσταντίνας για πολιτιστικούς οργανισμούς, φορείς και ευκαιρίες στην Ευρώπη, αλλά και από την ευαισθησία και την κριτική της σκέψη.  Θα σύστηνα το μoment Creative σε όποιον θέλει να υλοποιήσει ένα καλλιτεχνικό project.

Ilze R. - Πορτογαλία

Σε ευχαριστώ για αυτό το υπέροχο πρόγραμμα  mentoring programme, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη ζωή μου.

Η Κωνσταντίνα είναι πολύ καλή μέντορας, και είμαι πολύ χαρούμενη που μπόρεσα να μοιραστώ το ταξίδι μου μαζί της.

Γεωργία Χ. - Αθήνα

Πραγματικά, ο τρόπος που δουλέψαμε ήταν αυτό ακριβώς που χρειαζόμουν, σ’ ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου, για τη δοτικότητα, τη θετική ενέργεια και την εμπιστοσύνη που έδειξες σε μένα, η οποία με ξεκλείδωσε σε πράγματα που με δυσκολεύουν

Kalli - Θεσσαλονίκη

Η Κωνσταντίνα είναι τόσο όμορφος άνθρωπος και μέντορας!

Έχω μάθει τόσα πολλά και απέκτησα νέα χρήσιμα εργαλεία και γνώσεις που έλειπαν από τη δημιουργική μου διαδικασία. Χρειαζόμουν καθοδήγηση για να προχωρήσω στη δημιουργία ενός καλλιτεχνικού έργου που είχα στο μυαλό μου. Χάρη στην Κωνσταντίνα, ανακάλυψα τώρα νέα πράγματα που θέλω να κάνω σαν καλλιτέχνης!

© 2023 - 2024 by μoment Creative logo by Athina Frenaritou

bottom of page