top of page

Freelance Artist Toolkit

BE SEEN AS  A CREATIVE PROFESSIONAL

Ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα από το μoment Creative που απευθύνεται άτομα που δραστηριοποιούνται στην πολιτιστική διαχείριση, σε καλλιτέχνες, και επαγγελματίες από τον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού.

 

Τέσσερις ομαδικές συναντήσεις και ένα μια ατομική συνάντηση mentoring με κάθε συμμετέχοντα στις οποίες παρέχεται εκπαίδευση, πρακτικά εργαλεία και εξατομικευμένη καθοδήγηση με σκοπό την πιο αποτελεσματική εσωτερική οργάνωση και προβολή κάθε ανεξάρτητου καλλιτέχνη και δημιουργού.  

Freelance Artist Toolkit

Ongoing

Συνδυάζοντας την ανταλλαγή εμπειριών, γνώσης, ατομικών και ομαδικών ασκήσεων και παρουσιάσεων, το πρόγραμμα αυτό παρέχει: 

 

  • Καλύτερη κατανόηση της διαχείρισης του χρόνου μας ως ελεύθεροι επαγγελματίες, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης προσωπικού, εθελοντών, εξωτερικών συνεργατών και του καλύτερου εσωτερικού προγραμματισμού

  • Ένα σχέδιο δράσης που προσδιορίζει επιτεύξιμους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους ειδικά προσαρμοσμένο στον κάθε συμμετέχοντα

  • Peer-to-peer συζητήσεις, πρακτικές ασκήσεις, ανατροφοδότηση και μοίρασμα εμπειριών

Θεματικές & Δομή

Η εκπαίδευση αποτελείται από 4 θεματικές ενότητες. Κάθε ενότητα περιλαμβάνει μια θεωρητική και μια πρακτική συνάντηση διάρκειας δυο ωρών έκαστη. Μέσα από συζήτηση, καθώς και ατομικές και ομαδικές ασκήσεις, θα καλύψουμε τα ακόλουθα:

Ομαδική Συνάντηση 1.

Εσωτερική οργάνωση

Διάρκεια: 4 ώρες

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού, έρχεται συνεχώς αντιμέτωποι με νέα δεδομένα, προκλήσεις και ευκαιρίες, οι οποίες απαιτούν  αναπροσαρμογή στόχων και αρμοδιοτήτων.  Θα αναλύσουμε τις υπάρχουσες πρακτικές λήψης αποφάσεων, αλλά και νέους μηχανισμούς που θα βοηθήσουν στην προτεραιοποίηση, τον προγραμματισμό, την υιοθέτηση ξεκάθαρων στόχων αλλά και τα επόμενα βήματα. Ένα άλλο ζήτημα που θα τεθεί είναι η καλή διαχείριση εξωτερικών συνεργασιών, με γνώμονα την καλύτερη εσωτερική οργάνωση κάθε συμμετέχοντα.

 

Ομαδική Συνάντηση 2.

Καλλιτεχνική ταυτότητα, branding και προώθηση του έργου ή/και των υπηρεσιών σου

Διάρκεια: 4 ώρες

Το συγκεκριμένο σεμινάριο προσφέρει δεξιότητες και συγκεκριμένες τεχνικές για το πως οι συμμετέχοντες μπορούν να παρουσιάσουν τη δουλειά τους και να προωθήσουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν σε διάφορα επαγγελματικά πλαίσια – π.χ. σε πιθανούς συνεργάτες, πελάτες, χρηματοδότες, αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κατ’ επέκτασην στο κοινό. Έμφαση θα δοθεί στη χρήση του γραπτού λόγου, αλλά και την εν γένει οπτική ταυτότητα του καλλιτέχνη - επαγγελματία του πολιτισμού (λογότυπο, ιστοσελίδα, αναρτήσεις στα ΜΚΔ, δελτία τύπου κ.α.)

 

Θα δοθεί χρόνος σε κάθε συμμετέχοντα να παρουσιάσει το προφίλ του/της και να λάβει ανατροφοδότηση από την υπόλοιπη ομάδα.

Ομαδική Συνάντηση 3.

6 βήματα οργάνωσης ενός συγκεκριμένου project

Διάρκεια: 6 ώρες

Μια θεατρική παράσταση, ένα φεστιβάλ, μια συναυλία, η κυκλοφορία ενός δίσκου ή ενός βιβλίου, μια εικαστική έκθεση, περιλαμβάνουν μια σειρά από οργανωτικά βήματα. Με σημείο εκκίνησης το επόμενο project κάθε συμμετέχοντα, θα βάλουμε σε εφαρμογή ένα πλάνο δράσης με σκοπό την την άρτια υλοποίηση του προγράμματος και την εύρυθμη κατανομή αρμοδιοτήτων και χρόνου. Απώτερος στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι να δοθούν εργαλεία που θα βοηθήσουν κάθε συμμετέχοντα να οργανώσει και να συστηματοποιήσει την εσωτερική του οργάνωση, υιοθετώντας χρήσιμα εργαλεία. Το σεμινάριο μπορεί να βοηθήσει σε ένα υπαρκτό projectτο οποίο ‘τρέχουν’ οι συμμετέχοντες, ή να λειτουργήσει σαν προσομοίωση για μελλοντικές δράσεις.

Πρόγραμμα

Θα ανακοινωθεί σύντομα!

​Κόστος συμμετοχής ανά συμμετέχοντα​

85 ευρώ + φπα 

Το κόστος περιλαμβάνει τις 1:1 καθώς και τις ομαδικές συναντήσεις που προβλέπονται στο πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένης και της follow up συνάντησης.  

Q&A.

Πώς θα γίνει η επιλογή των συμμετεχόντων;

Το βασικό κριτήριο επιλογής είναι οι λόγοι που θεωρείτε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα σας βοηθήσει, καθώς και η διαθεσιμότητα σας για να παρακολουθήσετε το πρόγραμμα στο σύνολο του. Παροτρύνουμε καλλιτέχνες ανεξάρτητου εμπειρίας ή καλλιτεχνικής δραστηριότητες να κάνουν αίτηση. 

 

Πόσοι καλλιτέχνες / ομάδες μπορούν να συμμετάσχουν; 

Έως 8

 

Πώς θα εξασφαλιστεί η προσαρμογή του προγράμματος στις ανάγκες κάθε συμμετέχοντα; 

Το περιεχόμενο και η δομή του προγράμματος θα αποτελέσουν την βάση της κάθε συνάντησης. Της έναρξης του προγράμματος θα προηγηθούν σύντομες διαδικτυακές συναντήσεις 1:1 με κάθε συμμετέχοντα για να συζητήσουμε ανάγκες και προκλήσεις για κάθε θεματική ενότητα. Αντίστοιχα, θα προσαρμοστούν οι δημιουργικές ασκήσεις για να πετύχουμε τον εξατομικευμένο χαρακτήρα του προγράμματος. 

Τι καλύπτει το κόστος συμμετοχής; 

Το κόστος καλύπτει την αμοιβή της συντονίστριας του προγράμματος, για τον σχεδιασμό του προγράμματος, την υλοποίηση των εργαστηρίων και των 1:1 συναντήσεων, την ενοικίαση χώρου (για τις δια ζώσης συναντήσεις) και της πλατφόρμας zoom (για τις διαδικτυακές συναντήσεις). Επιπλέον, μέρος των εσόδων θα αποτελέσει αμοιβή για ένα άτομο που θα αναλάβει την εκτέλεση παραγωγής και για αναλώσιμα. 

 

Θέλουμε πολύ να συμμετάσχουμε, αλλά μας προβληματίζει η κάλυψη του κόστους συμμετοχής, τι θα μπορούσαμε να κάνουμε ως ομάδα; 

Σας προτείνουμε να έρθετε σε επικοινωνία μαζί μας, για να κάνουμε μια ιδιωτική συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα.

Η Κωνσταντίνα γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λάρνακα. Ολοκληρώνοντας σπουδές Σκηνοθεσίας στην Αθήνα, παρακολούθησε μεταπτυχιακό στην Πολιτιστική Διαχείριση και Πολιτική στο πανεπιστήμιο Goldsmiths, στο Λονδίνο. Από το 2007 συνεργάζεται με διεθνείς ομάδες χορού και θεάτρου και επιμέρους καλλιτέχνες, για την πραγματοποίηση των παραστάσεών τους, την περιοδεία και το στρατηγικό τους σχεδιασμό. Έχει αναλάβει την υλοποίηση παραστάσεων σε φεστιβάλ, θέατρα, στον δημόσιο χώρο αλλά και σε νοσοκομεία, φυλακές και σχολεία.

 

Το 2009 ίδρυσε την εταιρία Ανάμεσα στους Μέρμηγκες / Among the Ants, μέσω της οποίας συνδημιουργεί και συντονίζει projects με καλλιτέχνες και διαφορετικές τοπικές κοινότητες, παιδιά και ενήλικες, κυρίως στον δημόσιο χώρο, με απώτερο στόχο την ίση πρόσβαση στις τέχνες και την κοινωνία. Την τρέχουσα περίοδο αναπτύσει το [about siblings], ένα project που ερευνά τη σχέση ανάμεσα σε αδέλφια με και χωρίς αναπηρία.  Έχει εκπαιδευτεί σε προγράμματα στον συντονισμό προγραμμάτων κοινωνικής τέχνης  με και για την κοινότητα (OddArts, Manchester), είναι υπότροφος του Peer Learning Group του A New Direction (Λονδίνο) για την καλλιτεχνική συν-δημιουργία με παιδιά και νέους, καθώς και του Atelier for Arts and Production Managers Ελευσίνα - Βηρυτός 2021-22. Πρόσφατα ολοκλήρωσε εκπαίδευση για τον συντονισμό εκπαιδευτικών προγραμμάτων όπου μέσω θεατρικών τεχνικών και αυτοσχεδιασμών,  οι μαθητές μπορούν να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν για κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα. 

Από το 2018, μέσω του μoment Creative δουλεύει σαν artist mentor και διοργανώνει θεματικά artist meetings στην Αθήνα. Εμπνεύστηκε και δημιούργησε το μoment Creative επειδή πιστεύει στη δύναμη της εξατομικευμένης διαδικασίας που προσφέρει το mentoring καθώς δημιουργεί χρόνο και χώρο για να αναπτύξουμε τη δημιουργικότητα μας, την αισθητική και τα επόμενα βήματα μας, είτε επιμελούμαστε μιας ιδέας καλλιτεχνικά, είτε οργανωτικά ή και τα δύο.

  

bottom of page